Ik ben al sinds het begin van het internet te vinden (1995!) op het www en heb in mijn loopbaan als gebruiker van de digitale snelweg alles al wel een keer geprobeerd en evenzoveel verschillende blogs gelanceerd, getest, gedeletet of gemaakt voor anderen. Er zijn er maar weinig die ik heel lang vol heb gehouden, behalve dan jipper.com. (En natuurlijk mijn zakelijke website!) Het domein heb ik al een jaar of 16 in mijn bezit en al sinds 2003 zijn er af en aan verschillende blogs actief op geweest. De ene keer actief voor een jaar of zes, dan weer een jaartje en alle variaties daartussen. Alle content die er ooit op gestaan heeft staat netjes op een backup te wachten totdat ik er ooit weer eens wat mee ga doen.
Of niet?
Het is een beetje zoals Facebook en Twitter ook zijn. Een blog is, als je het goed bijhoudt en zeer regelmatig schrijft, een permanent iets dat van jou is en waar je mee kan doen wat je wilt, zonder dat iemand anders zich druk maakt over wat er op staat (en je er op wijst). Toch worden na verloop van tijd de berichten naar de achtergrond verdrongen omdat ze niet meer relevant zijn, vervangen zijn door nieuwe content of omdat ze verwijderd zijn. In die zin lijkt een blog erg veel op Twitter en Facebook omdat ook daar alles vergankelijk is, maar dan met een factor 1000. Iets wat je nu plaatst is morgen oud en vind je niet meer terug op je tijdlijn. In dat geval bekeken is een eigen blog een beter idee. Het blijft wat langer hangen dan de snelle tijdlijnen van Social Media en bovendien ziet er het ook nog eens uit zoals je het zelf zou willen.
Maar wat is nou beter voor een beginnend bedrijf of het verkondigen van je passie?
Wil je veel publiek bereiken en heb je de mogelijkheid om een zeer constante stroom aan berichten te produceren die van hoge kwaliteit zijn dan is Social Media precies wat je zoekt. Let op, dit kan zo maar een dagtaak worden! Wil je meer (betere) content verspreiden (dus meer ruimte om je verhaal te vertellen) en wil je je kennis en informatie delen met iedereen die maar geïnteresseerd is, dan is een blog een beter idee om te beginnen.
Een voorbeeldje.
Laatst kreeg ik de vraag van een startende ondernemer hoe te beginnen met het verkrijgen van bekendheid op internet. Moest hij een website laten bouwen met één pagina, een blog gaan bijhouden of moest hij op Facebook en Twitter schreeuwen dat hij er was. Wat is de beste manier om een gedegen achterban te creëren en om mensen te trekken die geïnteresseerd zijn in wat hij deed?
Aangezien hij de Nederlandse markt wil benaderen gaf ik hem het advies om een website te laten optuigen met daarop een installatie van WordPress (of een soortgelijk platform zoals Blogger). Deze kan gevuld worden met statische info over zijn bedrijf en bovendien kan hij zo pagina’s volschrijven over zijn passie en uitgebreid vertellen over het hoe en waarom er van. Daar is Facebook of Twitter helemaal niet geschikt voor. Na drie regels tekst haakt iedereen af namelijk, dus het verkondigen van je passie aan derden zal snel stranden. Behalve het verkrijgen van “likes” (jeuj, weer een like!) levert het in het begin niets op.
Conslusie: gebruik je nu Facebook, Twitter of een eigen weblog voor je bedrijf?
Facebook en Twitter kun je gebruiken als uithangbord voor je bedrijf om daar te verkondigen dat je een passie (product) hebt. Vul dit aan met leukigheidjes en weetjes en zo raken er steeds meer en meer mensen in je geïnteresseerd. Hoe meer mensen dit delen, des te breder je publiek wordt en des te bekender je wordt.
Zie je blog als je hoofdvestiging van je bedrijf. Dit is het hoofdkantoor waar alle beslissingen genomen worden, waar de actie is en waar je mensen verwelkomt in je winkel.
De voordelen van een blog:
- Jouw product zit verpakt en wordt gepresenteerd zoals jij het wil hebben. Hoe je boodschap overkomt heb je geheel zelf in de hand.
- Je kan eindeloos aanvullen en verbeteren zonder dat je inhoud verzuipt tussen de inhoud van iemand anders (of je concurrenten).
- Een goed bijgehouden blog trekt altijd nieuwe bezoekers (en klanten).
De nadelen van een blog:
- De opzet er van kost even wat meer tijd, evenals het schrijven van goede content (maar hé, het is je passie, dus leef je uit!).
De voordelen van Social Media:
- Super snel bekendheid en likes.
De nadelen van Social Media:
- Tussen de 100 likes zitten misschien 2 mensen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in je merk.
- Je verzuipt al snel op de tijdlijn van je “liker” waardoor het je extra veel moeite (en geld als je adverteert) kost om zichtbaar te blijven. De aandacht is dus erg vluchtig.
Uiteraard zijn er nog veel meer voordelen en nadelen te verzinnen, maar zo even kort door de bocht genomen kun je hier best een begin mee maken.
Doe er je voordeel mee!
P.S. Een blog kan natuurlijk ook een webshop zijn, maar het idee blijft hetzelfde.