Als je wil stoppen met het drinken van alcohol, dan kun je dat op verschillende manieren aanpakken. Hier lees je hoe het afkicken van alcohol in zijn werk gaat en hoe je jouw probleem kan aanpakken.
Methode
- Afkicken alcohol Cold Turkey – Deze methode is het rigoureust en leidt vaak tot heftige ontwenningsverschijnselen en kan zelfs levensgevaarlijk zijn bij ernstige alcoholverslavingen.
- Afkicken alcohol met oxazepam – Dit middel kan worden voorgeschreven worden bij het afkicken van alcohol. Oxazepam maakt je rustig en kan ervoor zorgen dat je makkelijker in slaap komt. Dit kan helpen bij het afkicken omdat het je rustig maakt als je geen alcohol meer drinkt.
- Afkicken alcohol met diazepam – Dit middel is vergelijkbaar met oxazepam, maar is daarnaast ook spierverslappend. Het wordt soms ingezet om de afkickverschijnselen van alcohol te onderdrukken.
- Afkicken alcohol kliniek – De beste methode is om in een behandelcentrum voor verslaving onder deskundige begeleiding te stoppen met alcohol drinken. Behandelaren die gespecialiseerd zijn in alcoholverslaving maken een plan maakt dat rekening houdt met jouw persoonlijke behoeften.
- Afkicken alcohol medicatie – Er bestaan medicijnen (zoals Campral of Silencro) die kunnen worden voorgeschreven om je te helpen met afkicken van alcohol. Campral zorgt voor minder drang naar alcohol en Silencro zorgt ervoor dat je minder drang hebt om door te drinken.
- Online afkicken van alcohol – Online afkicken van drank is niet een behandeling op zich, maar een programma dat je kan volgen. Je bent volledig bezig met zelfhulp en deelname is vaak anoniem mogelijk.
- Hulp bij afkicken alcohol – Het is belangrijk om te weten dat je zelf de keuze moet maken om te stoppen met het drinken van alcohol. Jij maakt de keus, jij bent aan zet. Tijdens behandelingen in een behandelcentrum voor verslaving worden meerdere tools en mogelijkheden geboden waarmee je hulp krijgt bij het afkicken van alcohol.
Afkicken van alcohol verschijnselen
De symptomen van het afkicken van alcohol verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen doorlopen voor zichzelf een redelijk simpel traject, terwijl anderen enorme bijwerkingen ervaren als ze stoppen met het drinken van alcohol.
De meest voorkomende afkickverschijnselen van alcohol die mensen ervaren zijn:
- Rusteloosheid
- Hartkloppingen als gevolg van angst
- Slechte slaap
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Overgeven
- Prikkelbaar
- Gebrek aan eetlust
- Zweten
- Depressie
Hoelang duurt het afkicken van alcohol?
Als je stopt met het drinken van alcohol als je verslaafd bent, dan krijg je te maken met ontwenningsverschijnselen. Je lichaam heeft ongeveer een week nodig om af te kicken van alcohol, maar mentaal duurt het veel langer om te herstellen van je probleem. Je bent zo maar een paar weken verder.
Om echt te kunnen stoppen met alcohol heb je goede begeleiding nodig en is het noodzakelijk dat je een programma volgt (dit varieert van 6 tot 12 weken). Na de programma’s ben je niet genezen van je alcoholverslaving, maar leef je in herstel. Verslaving is namelijk een ziekte en geen ‘maniertje’. Hoe dat zit lees je in ons blog [verslaving is een ziekte].
Zelf afkicken van alcohol (Tips!)
Als je thuis wil afkicken van alcohol en je wil het helemaal zelf doen, dan is het verstandig om in ieder geval genoeg water te drinken, veel te bewegen, regelmatig te eten (ook als je geen trek hebt) en ongezonde situaties (zoals stress en spanning) te vermijden. Daarnaast is het raadzaam om voedingssupplementen met vitamine B1 (thiamine) en vitamine B-complex te slikken.
Als het je zelf niet lukt om in je eentje af te kicken van drank, dan kun je altijd terecht bij een behandelcentrum dat gespecialiseerd is in het afkicken van alcohol.
Waar kan ik afkicken van alcohol?
Bijvoorbeeld bij Spoor6 verslavingszorg werken gespecialiseerde behandelaren die je ondersteunen tijdens de behandelingen en jouw traject naar herstel. Ook kun je putten uit de ervaringen en tips van anderen door deel te namen aan diverse behandelprogramma’s.
Afkicken van alcohol is iets dat je zelf moet willen. Daarna kun je professionele hulp krijgen die je begeleiden bij het herstelproces. Ben je zwaar verslaafd aan alcohol, probeer dan niet in je eentje zomaar te stoppen met drinken, maar overleg eerst met je huisarts. Hij kan je verwijzen naar een afkickcentrum voor alcohol en verdovende middelen.