webshop-software

Een webshop beginnen? Welke software neem je?

Ik ben al sinds 2006 professioneel en zeer intensief bezig met het runnen van verschillende webshops en heb er al velen uitgeprobeerd. Wil je een webshop beginnen maar weet je niet met welke software je dat het beste kunt doen? Lees verder en mogelijk helpt mijn ervaring jou met het maken van een goede keus.

Er zijn verschillende mogelijkheden waarbij je kan kiezen voor (gratis of betaalde) software die je zelf installeert op je eigen (of gehuurde) server, of waarbij je alles uitbesteedt en je dus software en server inhuurt. Dat laatste noemen ze ook wel een SAAS-platform. SAAS staat voor Software As A Service. Hierbij staat de software op een gehuurde server (deze twee kun je uitsluitend tegelijk afnemen bij een betreffende partij) en betaal je per maand een x-bedrag voor het gebruik van deze dienst.

Wil je betrouwbaarheid en geen gezeik? Kies absoluut voor een SAAS-platform. Er worden backups gemaakt, je data staat op een beveiligde server, het werkt altijd, bijna alle betaalproviders zijn er aan te sluiten, je hebt altijd de laatste software updates en je bent in 5 minuten online met een webshop.

Wil je maximale flexibiliteit en ben je handig met html, css, php en andere code, dan kun je er voor kiezen om zelf software te kopen en een server te huren. Je zit dan aan niemand vast en je kunt doen wat je wilt. Bedenk het en maak het. Lukt het zelf niet, dan kun je gebruik maken van een legertje techneuten die voor een paar tientjes je uit de brand kunnen helpen.

Het nadeel van alles zelf doen, is dat je goed moet nadenken over backups, beveiligde verbindingen, software updates, connecties tussen betaalproviders en meer van die dingen.

Welke webshop systemen heb ik getest?

Biedmeer.nl – Hier zijn wij ooit begonnen en nog steeds draag ik ze een warm hart toe. Er zitten mensen die snappen wat een webshop runnen betekent en ze zitten vooral op meedenken en verder kijken. De software is zeer stabiel, qua vormgeving kun je nagenoeg alle kanten op en het gebruiksgemak voor de administrator is prima. Wanneer je niet zeker weet of je over vijf jaar nog steeds een webshop runt, dan is dit absoluut de beste keus om te maken.

Interspire Shopping Cart (nu: BigCommerce) – Vooral gericht op Engelstalige landen. Interspire Shopping Cart (ICS) had ooit software die je gewoon kon kopen met een licentie. Je draaide de webwinkelsoftware dan op je eigen server en je kon lekker je gang gaan. Uitstekende software, echter, ze vonden dat het tijd was om zich te richten op hun SAAS-platform en dus stopten ze de support van het stand-alone project. Heel jammer, maar overstappen naar BigCommerce was er niet bij, want log en lastig platform omdat niets vertaald was én omdat er geen normale Nederlandse Payment Service Provider op aangesloten kon worden. Deze heb je nodig om bijvoorbeeld iDEAL te kunnen gebruiken.

CSCart – In de basis een goede zet, maar wij hebben veel problemen gehad met de software. Ook deze installeer je op je eigen server en je kan lekker je gang gaan. De problemen die wij echter hadden was dat het systeem willekeurig zelf URL’s aanpaste van producten. Best lullig als er veel verkeer op een URL binnenkomt en ineens bestaat die URL niet meer. Zoekmachines hebben daar een hekel aan, dus voor ons bleek het geen goede zet. Verder is de software voor de gebruiker best OK. Heb je niet te ingewikkelde eisen dan kun je hier prima mee uit de voeten.

Magento – Na diverse testen direct weer in de prullenbak gesmeten. Ook al is de software gratis, het is een log en bijna ondoordringbaar systeem waar heel veel kennis nodig is om het écht goed te gebruiken. Veel te omvattend, ingewikkeld en langzaam bovendien. Daarnaast moet je goed investeren in een snelle server. Je kan tegenwoordig ook gehoste versies nemen met Magento, maar feit blijft dat het een ingewikkeld systeem is.

SeoShop – Voor wie compleet a-technisch is onderlegd kan hier zonder moeite een webshop openen. Heb je iets meer kennis in huis dan kun je ook erg veel zelf aanpassen. Ze hebben een app-store waar je extra modules, plugins en connecties kan kopen die je per maand afrekent. Het basis systeem is prima, maar je ontkomt er niet aan ook gebruik te maken van de vele apps die aangeboden worden. Het nadeel hier van is dat je per direct al een hoog bedrag gaat betalen per maand, dat zich niet direct terugverdient. Een groot nadeel van SeoShop is dat ze erg veel beloven waar niets van terecht komt, of in ieder geval met een vertraging van een paar jaar (en dan nog werkt het vaak niet direct zoals beloofd). Voor webwinkels die groeien is dit systeem niet geschikt omdat je afhankelijk bent van developpers en de aangeboden apps in de store. Als kleine partij kun je er prima mee uit de voeten. Ben je wel groot dan kun je voor €800,- per maand (!) een abonnement nemen zodat je een accountmaganer, developper en nog wat extra’s krijgt. Als je het mij vraagt een belachelijk bedrag, want huur iemand in die dit kan en laat diegene ook nog wat anders in je bedrijf uitvoeren en je bent een stuk goedkoper uit.

Verder heb ik nog getest en afgekeurd: Shopify, AmeriCommerce, Shoptrader, diverse Nederlandse partijen als Mijnwebwinkel, 123Web-nog wat en weet ik wat nog meer. Heb ze allemaal gehad. 🙂

Inmiddels ben ik zo ver dat ik na een aantal omzwervingen er voor gekozen heb om het zelf te gaan doen. Momenteel (december 2014) gaat de ontwikkeling van de open source pakketten net even wat harder dan de Saas platformen en ik wil het komende jaar natuurlijk niet achter blijven.

Komende tijd gaan wij met webshop in thermokleding onze pijlen richten op Prestashop. Hierbij maken wij gebruik van kennis die in huis aanwezig is, aangevuld met een aantal experts die weten wat ze doen. Op deze manier kunnen wij onze groei aan en ook maximaliseren.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.